
Op de vrijdag zijn we naar Antwerpen gegaan. Eerst naar het museum van schone kunsten en daarna naar de Verbeke Foundation. Ik vond beide musea (hoewel de foundation dus niet echt een museum is) erg interessant, vooral omdat ze zo verschillend zijn. Het was echt een leuke ervaring om die verschillende soorten kunst zo vlak na elkaar te zien. We hebben de opdracht gekregen om op elke locatie een kunstwerk te kiezen dat ons aansprak, en een dat ons niet aansprak:
Museum voor de schone kunsten
Judith
‘Judith’ is een schilderij uit de 16e eeuw van Jan Massys, met olieverf op een paneel geschilderd.
Het is gebaseerd op een verhaal uit het Oude Testament van Holofernes die met zijn Assyrische leger de stad Betulia belegerd. Judith is een weduwe en gaat Holofernes kamp binnen. Ze verleidt Holofernes en voert hem dronken. Als hij in slaap is gevallen hakt ze met zijn zwaard zijn hoofd af. Hiermee redt ze het joodse volk van de ondergang.
Toen ik het schilderij zag sprak het me gelijk aan. Ten eerste omdat het zo ongelofelijk knap gemaakt is: de details in haar huid, haar kleren, haar haar en haar sieraden.. Het lijkt bijna alsof je het zou kunnen aanraken. Ten tweede omdat in dit ene beeld zoveel verteld wordt: Je ziet dat Judith het hoofd van Holofernes heeft afgehakt met het zwaard dat ze in haar andere hand heeft. Op de achtergrond zie je het gevolg van deze daad; het leger van Holofernes raakt in verwarring en slaat op de vlucht. Wat mij echter het meest aanspreekt is de uitdrukking op het gezicht van Judith. In een beschrijving van de Vlaamse Kunstcollectie staat dat ze ‘haar ogen discreet afwendt’. Ik zie echter eerder een sterke vrouw die in koele bloeden de moord heeft gepleegd. Ze ziet er vastberaden en beheerst uit met iets van trots, tevredenheid of triomf in haar blik. En dat spreekt mij erg aan.
Het Derde Paar
‘Het derde paar’ is olieverfschilderij op doek van Antoine Mortier en komt uit de 20e eeuw. Mortier begint vanuit de menselijke figuur en mengt daar vervolgens zijn emotionele wereld in. De brede borstelstreken representeren de besloten wereld van de kunstenaar. De kleurvlakken in het schilderij worden gevangen in zwarte penseelstreken; een hermetisch lichaam waarin de ander geen toegang heeft.
Dit was een schilderij wat mij t
otaal niet aansprak, in ieder geval niet in positieve zin. Ik vind het fantasieloos, niet vernieuwend en nietszeggend. Er zit geen schoonheid in: geen mooie vormen, kleuren of verhalen. Ook het ‘idee’ achter het schilderij vind ik vergezocht, wat dure woorden en psychologische termen, die volgens mij aan het schilderij zijn geplakt op een manier van: “goh, wat voor diepe betekenis zal ik nu weer eens voor mijn schilderij bedenken? “ De kunstenaar laat naar mijn idee op geen enkele manier blij
ken dat hij enige schildertechniek of beeldend vermogen bezit: een 3 jarig kind zou dit gemaakt kunnen hebben. Als het niet in een museum had gehangen zou ik gedacht hebben dat dit het resultaat was van iemand die klaar was met het schilderen van zijn kamer en even creatief wilde zijn met zijn restjes verf.
Vloei – Flow I II III
Vloei-Flow is een kunstwerk van Bram Vreven dat uit drie verschillende installaties bestaat. Het laat de visuele effecten van de beweging van water in glas of kunststof zien. Met computergestuurde choreografieën wordt het water in de installaties bewogen. Flow I bestaat uit 24 buisjes die horizontaal achter elkaar staan en om hun eigen as kunnen draaien. Het water in de buisjes wordt als het ware gecentrifugeerd en vormt op deze manier verschillende patronen. Flow II in een installatie van 25 grote, dubbele glasplaten met daartussen wat water die gekanteld worden. Het water vormt vloeipatronen in het ritme van de kantelingen. Flow III bestaat uit 24 buisjes die aan de wand zijn bevestigd. De buisjes
draaien om hun centrum-as en vormen zo met verschillende snelheden patronen.
Toen ik dit waterkunstwerk zag sprak het mij erg aan. De vrolijke, speelse bewegingen van het water waren fascinerend en vermakelijk om te zien. Het is gewoon erg leuk om naar te kijken en te zien wat voor patronen het water zal vormen. Vooral door het licht werd het extra mooi: bij de verschillende patronen en bewegingen van de installaties, kwamen verschillende schitteringen en weerspiegelingen. Het viel me opeens weer op hoe mooi en divers water eigenlijk kan zijn: het kon aan het glas kleven, in druppels uiteen vallen, rimpelen, golven en klotsen. Dingen die je eigenlijk wel van water kent, maar die door Vreven op een leuke, interessante en artistieke manier worden tentoongesteld. Het leek net of de kunstenaar het water heeft leren dansen.
Krachtgever
‘Krachtgever’ is een kunstwerk van Peter Bosch en Simone Simons. Het is een installatie die bestaat uit 56 houten kisten die met spiraalveren aan elkaar zijn bevestigd. Het geheel is